Blessurepreventie

Helpt u mee de ontwikkeling van de jeugd te verbeteren?

Bent u als trainer, coach en/of ouder betrokken bij jeugdbasketbal (6-18jr) en
bent u geïnteresseerd om te helpen het hoge aantal blessures bij de jeugd terug
te dringen? Dan ben ik op zoek naar U en uw ervaring!

Wie ben ik?
Ik ben Birgit van Oosterbosch, fysiotherapeut en bezig met het afstuderen als
Master Sportfysiotherapeut aan Avans +. Mijn afstudeeronderzoek gaat over het ontwikkelen van een blessurepreventieprogramma gericht op de meest voorkomende blessures waarmee veel blessures voorkomen kunnen worden. Voor het ontwikkelen van een op de jeugd afgestemd programma zijn uw kennis, ervaring en ideeën echter van wezenlijk belang!

Wat is het doel van mijn onderzoek?
Mijn doel is om een blessurepreventieve ontwikkelingslijn te ontwikkelen die geïntegreerd kan worden in trainingsopleidingen van de NBB en trainingen van de jeugd om er op die manier voor te zorgen dat de kans op blessures verminderd. Uit wetenschappelijk onderzoek is bekend dat rekken, krachttraining, sprong- en landingstraining, wend- en keertraining en een verbeterde balans effectief zijn in het verminderen van deze blessurekans. Dit is belangrijke informatie voor het ontwikkelen van een programma, maar het is niet het enige waar rekening mee gehouden dient te worden. Even belangrijk is de vraag wat de wensen en behoeften vanuit gebruikers van het programma zijn. Waar lopen trainers, spelers en verenigingen misschien tegenaan als zo’n programma toegepast zou gaan worden, wat zijn hun wensen? Het is belangrijk randvoorwaarden als: tijd, materialen, kennis en verwachtingen te peilen voordat dat programma ontwikkeld gaat worden. Dit zijn vragen die ik graag vanuit het werkveld, door u dus, beantwoord zou willen krijgen!

Naar wie ben ik op zoek?
Ik ben op zoek naar trainers, coaches en (ouders van) spelers uit de jeugd die willen investeren in de ontwikkeling en verbetering van blessurepreventie van het basketbal. Hiervoor zal eenmalig een groepsinterview plaatsvinden. Dit houdt in dat we eenmalig met 12-16 personen samen komen om een overzicht te creëren van alle wensen en behoeftes van jullie en een beeld schetsen van waar belemmeringen zitten. Deze bijeenkomst zal eind januari plaats gaan vinden bij Avans+ te Breda. (exacte data nog niet bekend)

Wat wordt er van u verwacht?
Er wordt van u verwacht dat u uw mening geeft over de manier waarop het programma het best vormgegeven kan worden. Uit de gegadigden wordt een selectie gemaakt zodat alle leeftijden en speelniveau’s vertegenwoordigd zijn voor dit groepsinterview. Graag zou ik u vanwege de belangrijkheid van het onderwerp en het welzijn van onze jeugdbasketballers willen vragen alstublieft niet terughoudend te willen reageren in het toezeggen van uw medewerking. Voor dit onderzoek is namelijk echt een ieders mening van groot belang!

Interesse?
Aanmelden kan via de mail: birgitvanoosterbosch@live.nl. Wilt u bij uw aanmelding alstublieft aangeven wat uw rol binnen de basketbaljeugd is, in welke leeftijdscategorie en niveau u werkzaam (ouder) bent, hoe lang u al in het basketbal actief bent (als trainer en/of speler)?

Met vriendelijke groet,
Birgit van Oosterbosch

Dit bericht is geplaatst in Nieuwsbericht. Bookmark de permalink.

Geef een reactie