Historie van BS Leiden


In September 1958 werd “The Bona Stars” opgericht door een gymnastiekleraar, de heer Kallenberg en pater Gelauff, die meer dan gemiddelde belangstelling koesterden voor deze sport.
In deze tijd werden de meeste wedstrijden op een schoolplein gespeeld.
Belangrijke wedstrijden vonden plaats in de ‘grote’ gymzaal, waar het publiek langs de kant en in het materiaalhok zat.
In de beginjaren ’60 speelde het eerste team al in de eredivisie.
Vanwege het ontbreken van een goede zaal werd uitgeweken naar Den Haag om de thuiswedstrijden te spelen.

In 1968 werd de 5-Meihal geopend en in gebruik genomen.

De eerste Amerikaan deed zijn intrede: Wayne Denham. Later kwam de Amerikaanse trainer Harry Pappas.
Ook kwam er reclame op de trainingspakken en was er een aparte penningmeester voor Heren 1.
De sensationele wedstrijden van Heren 1 tegen met name Transol RZ en Punch Delft trok zoveel publiek, dat de brandweer moest ingrijpen en een halt toeriep aan nog meer toeschouwers.

Het ging goed met Leiden, jeugdkampen werden voor de jeugd georganiseerd door zelf nog jeugdige langharigen met opvallende namen als Rosdorff, Langezaal en Oltheten.

In 1977 werd Heren 1 omgedoopt tot Parker, de toenmalige sponsor.
Parker stond bekend als het “meer dan goed georganiseerde herenploegje” van “grote jongens, sterren, waterdragers en blauwe blazers.”
(Mart Smeets). Eenmaal werd Parker landskampioen. Parker speelde voor absoluut volle zalen, tot de beroemde wedstrijden in de Groenoordhal voor 10.000 toeschouwers, speelde Europacup en won fantastische toernooien.
Helaas werd het succes van het landskampioenschap niet geprolongeerd en moest Parker zijn meerdere erkennen in het Bossche Nashua.

Na Elmex en een sponsorloos jaar viel in 1986 het eredivisie-doek voor het eerste team, dat door gebrek aan een geldschieter terugviel naar de eerste divisie.

Na een half jaar meldde Rob Mantel directeur van Luba Uitzend Buro zich als de reddende engel.
Door LUBA bleef spelen in de Topsportliga gewaarborgd en werd de ploeg zelfs kampioen van de eerste divisie in 1989.

In 1993 stopte LUBA met sponsoring en nam Modeluxe Linnen Services het vaandel over, mede ondersteund door diverse subsponsors.
Nog steeds spelend in de Promotie-divisie waren het echter budgettair krappe jaren, met toch basketball op niveau.

De seizoenen 1995-1996 en 1996-1997 werd het eerste heren team gesponsord door Ton van Bemmelen Sports.
Helaas degradeerde Ton van Bemmelen 1 in het seizoen 1996-1997 naar de eerste divisie.

Het seizoen 1997-1998 kwam BS Leiden dankzij sponsoring uit de clubkas wederom uit in de eerste divisie.
Het team degradeerde dat seizoen. Dat was nog eens extra vervelend omdat inmiddels een aanzet was gemaakt met een business club die ervoor moest gaan zorgen dat er in Leiden op nivo basketbal kon blijven worden gespeeld.

Een verzoekschrift aan de bond heeft ertoe geleid dat BS Leiden ook het seizoen 1998-1999 in de eerste divisie mocht uitkomen.

Het seizoen 1998-1999 was het eerste seizoen waarin de sponsoring (voor een deel) werd verzorgd door de business club.
Het team bestond dat seizoen uit een groter aantal “eigen spelers” dan voorheen.
Het team presteerde onder leiding van Ivo Boom goed, maar werd uiteindelijk gedwongen tot het spelen van degradatie wedstrijden.
Over twee wedstrijden genomen, bleek BS Leiden de minst sterke pleog, en was degradatie wederom aan de orde.
Gelukkig bleek dat enkele ploegen zich uit de competitie wilden terugtrekken, zodat BS Leiden wederom kon blijven spelen in de eerste divisie.

In het seizoen 2002-2003 zijn een groot aantal leden van Blitz uit Voorschoten overgekomen naar B.S. Leiden.

Er was duidelijk sprake van een gestage lijn omhoog. Na een schitterende tweede plaats in de eerste divisie (onder coach Richard den Osch) debuteerde Heren-1 in het seizoen 2005-2006 in de promotiedivisie, alwaar het zich gelijk plaatste bij de eerste vier.
Op het allerlaatst werd Leiden ook gevraagd de Final Four van de promotiedivisie te organiseren, vanwege eerdere succesvolle evenementen als de Final Four van de Junioren het jaar daarvoor en The Tournament in de kerstvakantie van 2005. Heren-1 werd vierde, wat gezien het debuut in de promotiedivisie niet iets is om je voor te schamen, maar het basketballfeest was weer geweldig!

Tegenwoordig heeft B.S. Leiden ruim 400(!) enthousiaste leden, waarbij aardig wat veelbelovend en jong talent in de jeugdteams aanwezig is.
Hiermee zijn we qua omvang de 7de basketbalvereniging van Nederland!
Goede resultaten zijn natuurlijk altijd erg stimulerend en motiverend, maar gelukkig zijn er bij B.S. Leiden zoveel teams dat er op verschillende niveau’s gespeeld kan worden door onze leden.
Dit betekent dat eenieder z’n juiste plek kan vinden; van ambitieuze basketballfanaat tot gezellige recreant.

In 2006 is het eredivisiebasketball teruggekeerd in Leiden.
Samen met een groep enthousiaste mensen uit het zakenleven van Leiden is de Stichting Eredivisie Basketball Leiden opgericht, die het mogelijk heeft gemaakt om met een eredivisieteam het nieuwe seizoen in te gaan.