Kampioenschap voor bijzonder team BS Leiden

14-5Basketball in Leiden is veel meer dan Zorg en Zekerheid in de eredivisie. De organisatie, die in 2006 het levenslicht zag, hecht heel veel belang aan de maatschappelijke functie. Dat krijgt bijvoorbeeld een gezicht door clinics en demonstraties op scholen en activiteiten op de diverse pleintjes in de stad.
Soms groeit er een mooie, bijzondere bloem uit het vele zaaiwerk onder leiding van Rinus van Haaster, in dienst van Zorg en Zekerheid Basketball als combinatie-functionaris en sinds januari ook bij Thuis Op Straat (TOS). Dat gebeurde onder andere op OBS De Viersprong in Leiden-Noord waar Claudia Hoek – niet toevallig al vele jaren lid van BS Leiden – en Rinus van Haaster veel gehoor vonden bij een grote groep jongens.

Het leidde zelfs tot een volledig team, dat competitie ging spelen bij BS Leiden. Via de school kwamen ze terecht in het Huigpark, waar Van Haaster ze helpt zich verder te ontwikkelen. Het werd een vriendengroep met basketbal als bindende factor. Afgelopen zaterdag werd het succes ook voor iedereen zichtbaar. In de pauze van een Final-4-wedstrijd van U14-1 werd het team, dat speelde als U14-5 gehuldigd vanwege het kampioenschap.

Die titel wonnen ze een week eerder, maar helaas niet direct via een wedstrijd. Het laatste duel van de competitie ging niet door, omdat de tegenstander geen zaalruimte meer had. De papieren overwinning maakte het team echter onbereikbaar voor de concurrenten. Dat betekende een heuse beker, medailles en de traditionele clubtaart.

Omdat een groot deel van het team niet-Westerse roots heeft, was het eten van taart door de ramadan niet mogelijk. Lunchboxen en voorraaddoosjes waren de oplossing, zodat ’s avonds laat de taart alsnog de juiste bestemming kon krijgen.

De groep heeft het zó naar zijn zin bij BS Leiden (‘vriendelijk en gezellig met het eigen team’), dat de jongens komend seizoen gewoon doorgaan. Een paar met wat meer kwaliteit gaan wellicht ook trainen en misschien af en toe spelen in een hoger team, maar als geheel gaan ze de nieuwe competitie in als U16-5, ook de twee die nog onder 14 zijn.

Rinus van Haaster (26 en als sinds zijn zesde basketballer) zal ook dan hun coach zijn. “Deze jongens moet je bij elkaar houden. Het is een superleuke groep en deze gasten laten sporten is een sociaal gebeuren dat heel belangrijk is. Geen gemakkelijke groep, maar dat vind ik juist een uitdaging. Ik heb dit liever dan een keurig nette ploeg. Deze jongens moet ik af en toe afremmen. Er zit heel veel emotie in. Ze hebben op alle vlakken al veel geleerd. Voor hun is basketbal een middel om normen en waarden te leren. En daar haal ik mijn energie weer uit. Niet iedereen kan zo’n groep aan.”

Dit artikel is gepubliceerd in het Leids Nieuwsblad van 19 mei

Dit bericht is geplaatst in Nieuwsbericht. Bookmark de permalink.

Geef een reactie