Knappe uitoverwinning U21 tegen BAL

Zaterdag 21traden de mannen van U21 aan tegen BAL in Weert. De eerste thuiswedstrijd was destijds tegen de Limburgse ploeg en werd destijds verrassend gewonnen van de mannen uit Weert. De vraag was of dat herhaald kon worden in deze wedstrijd tegen een naaste belager voor een plek in de Final Four. Het antwoord daarop was ja. In een misschien niet zo fraaie, maar wel spannende wedstrijd werd het 56-58 voor Zorg en Zekerheid Leiden.

Weert begint scherp aan de wedstrijd en scoort gemakkelijk. Leiden start met intensiteit, maar is aanvallend niet scherp in de afronding. Dit leidt na enkele minuten tot een 12-1 stand. Er wordt gewisseld bij Leiden en de mouwen worden opgestroopt. Nu vallen er opeens wel enkele drietjes en doordat de verdediging ook wordt aangetrokken komt U21 beter in de wedstrijd: 16-12 na het eerste kwart. In het tweede kwart zet Leiden dit goede spel voort en krijgt een voorsprong halverwege het tweede kwart. Helaas wordt er daarna niet meer gescoord en eindig de eerste helft in 29-27.

Begin derde kwart is het juist BAL dat moeilijk weet te scoren. De wedstrijd is vrij fysiek en het is niet duidelijk wat er nu wel en niet is toegestaan. Gevolg hiervan is dat beide teams moeilijk tot goed uitgevoerde aanvallen en scores komen. Het is misschien niet mooi, maar het blijft wel spannend. Bijzonder is de laatste score in dit kwart van Sander Korteweg, die de bal vanaf eigen helft snel schiet en via het bord raak schiet. Volgens het Weertse publiek gebeurt dit na het eindsignaal, maar de scheidsrechters kennen de score toe. Dit kwart eindigt in een 39-45 voorsprong voor Leiden.

Het vierde kwart zet BAL aan en komt erg dichtbij. Leiden weet een kleine voorsprong vast te houden tot de laatste twee minuten. Wanneer BAL gaat pressen lijkt Zorg en Zekerheid even de draad kwijt te raken bij een voorsprong van 54-57. Steal van BAL bij het innemen. Vervolgens is het geen fout van Leiden maar wel balbezit voor de thuisploeg. BAL neemt de bal slim in en Wietze Nossek, die een block zet en afrolt, kan makkelijk dunken. Nog 21 seconden te gaan. Leiden passt en dribbelt slim uit en met nog 5 seconden op de klok wordt er een fout gemaakt op Twan Polman, die vervolgens twee keer raak schiet vanaf de vrije worplijn. De Weertse driepunter valt daarna echt duidelijk na het fluitsignaal. Winst dus voor Leiden. Topscorer aan Leidse kant is Lucas Kruithof met 14 punten.

Coach Robert van Osnabrugge prijst de inzet van zijn team: “We begonnen wat ongelukkig, maar raakten hierdoor niet in paniek. De intensiteit die in de laatste wedstrijden voor kerst in onvoldoende mate aanwezig was, was vanaf het begin van de wedstrijd weer uitstekend. Alleen waren we wat ongelukkig in onze afronding. Door hard te blijven verdedigen en met meer overtuiging te finishen kwamen we weer in de wedstrijd en vonden we snel aansluiting. In de pauze heb ik aangegeven dat de crux lag bij de rebound, waarin BAL een duidelijk overwicht had. De tweede helft rebounden we inderdaad een stuk beter en op het laatst hielden we het hoofd koel. Een zeer belangrijke overwinning voor ons.”

Jeroen Ververs

Dit bericht is geplaatst in Wedstrijdverslag. Bookmark de permalink.

Geef een reactie