MU14-1 Kampioen van Nederland !!

U14 Logo

Vierentwintig wedstrijden en vierentwintig overwinningen. Maar die vijfentwintigste, die moest nog gepakt worden. Die ene wedstrijd waarin bepaald wordt welke ploeg zich ‘kampioen van Nederland’ mag noemen, die moest nog gewonnen worden. Daar waar de top twee uit de competitie tegenover elkaar stond. Daar waar de ploeg met de meest gescoorde punten (Leiden) en de ploeg met de minste tegenpunten (Apollo) in de competitie de strijd met elkaar aangingen. Daar waar 1 punt verschil genoeg was om de titel te veroveren of door de handen te laten glippen. Alles draaide zondag 13 mei 2018 maar om 1 ding: om de Finale Mannen U14 Eredivisie tussen BS Leiden en BC Apollo (en een klein beetje om moederdag..).

BS Leiden en BC Apollo waren dus de gelukkige deelnemers van die wedstrijd waar vele teams hadden willen staan. In de mooie Topsporthal in Zwolle werd rond half twaalf de bal de lucht in gegooid en zo startte de wedstrijd tussen de nog ongeslagen Leidse mannen en het Amsterdamse team, dat in de halve finale van de Final Four Basketball Academie Limburg met een verschil van twee punten had weten te verslaan. De tip-off werd gewonnen door Leiden, die via Julian en Bastiaan de bal in de eerste aanval meteen inside bij Boris brachten. Zonder aarzeling draaide hij van zijn verdediger weg en legde meteen na elf seconden de eerste punten in het netje. Apollo scoorde ook in haar eerste aanval en kwam via een vrije worp vervolgens op voorsprong. Daar voegden ze een driepunter aan toe, maar de omschakeling van de mannen was snel en Boris vond zodoende met een puntgave pass de insnijdende Bastiaan. Apollo zag vervolgens echter kans om via onder andere nog een driepunter een voorsprong te pakken van 7 punten na 5 minuten.

mvb2018-05-13-7019 mvb2018-05-13-7024 mvb2018-05-13-7037

Daarna begon het beter te lopen bij de mannen. Met een sterke drive van Bastiaan werd de achterstand verkleind en door een onsportieve fout op Filippos kregen de mannen twee vrije worpen, gevolgd door balbezit op de middenlijn. Filippos benutte zijn twee vrije worpen en het daaropvolgende balbezit zorgde voor een score van dichtbij door Itai. Bastiaan schoot de Leidenaren daarna weer op voorsprong en met een driepunter van Filippos liepen de mannen nog een paar extra puntjes uit. Apollo schoot nog maar weer een driepunter raak, maar na wat vrije worpen over en weer hadden de mannen toch een voorsprong van welgeteld 1 punt na het eerste kwart: 25-24.

Het tweede part startte meteen met een steal van Oualid. Boris benutte twee vrije worpen en wist daarnaast ook nog met een krachtige centermove de bal door de ring te krijgen. De mannen voerden daarnaast de verdedigende druk op en dat resulteerde in een tweede steal van Oualid. Ook Boris en Max wisten een aantal steals te pakken. Al deze balveroveringen leidden er toe dat de mannen puntje voor puntje wat verder weg liepen van Apollo. Max was succesvol na een goed uitgespeelde aanval en Filippos knalde zijn tweede driepunter raak. Bastiaan wist knap een schot te blocken en de vers in het veld gekomen Evaggelos kon na een balinname van Apollo meteen de bal voor de neus van een Amsterdammer wegtikken. Vlak voor het rustsignaal kreeg Bastiaan nog twee vrije worpen, die hij allebei wist te benutten. Daarmee kwamen de mannen op 7 punten voorsprong met rust: 42-35.

mvb2018-05-13-7042 mvb2018-05-13-7074 mvb2018-05-13-7064

In de tweede helft opende Itai de score voor de mannen. De Leidse ploeg schakelde vervolgens een tandje bij in de omschakeling, waardoor de Amsterdammers aan de noodrem moesten trekken en Max dus twee vrije worpen toebedeeld kreeg. Max raakte beide schoten, waarmee de mannen voor het eerst 10 punten voor kwamen. Geleidelijk kon er nog iets verder worden uitgelopen, met name doordat Apollo een tijd lang het scoren zeer moeilijk werd gemaakt. Aan de andere kant schroefden de mannen hun schotpercentage op en met name de vrije worpen werden tegen een hoog percentage afgewerkt. Jochem gooide zich regelmatig in de rebound en Itai pakte vaak de bal voor andermans neus weg. Itai maakte bovendien zes punten op rij (15 totaal dit kwart) en de verdedigend ijzersterke Filippos maakte in de buzzer van de schotklok succesvol zijn drive af. Via een hele snelle fast-break werd Julian vrijgespeeld onder de basket en toen was het verschil ineens opgelopen naar twintig punten. Een mooie pick en roll van Evaggelos en Bastiaan betekende opnieuw twee punten. Aan het eind van het derde kwart werd duidelijk dat de mannen in deze tien minuten goede zaken hadden gedaan: 74-47. Enige smetje in het derde kwart was de migraine die op de spelersbank bij Jayden zichtbaar werd. Helaas kon hij daarom deze wedstrijd toch geen minuten maken, nadat hij juist hersteld was van een blessure. Jayden was nog wel in staat om vanaf de kant zijn team aan te moedigen en deed dat dan ook met hart en ziel, want er moest immers nog een kwart gespeeld worden.

mvb2018-05-13-7084 mvb2018-05-13-7086 mvb2018-05-13-7091

In dat laatste kwart was het eerst Boris die tussen twee jongens door wist te scoren en daarna knalde Julian twee vrije worpen raak. Een minuutje later scoorde diezelfde Julian een mooie and-one en Filippos kon na een balverovering ook weer een lay-up afmaken. Aan de andere kant waren de mannen nog steeds ijzersterk aan het verdedigen en zodoende kwam Apollo moeilijk tot scoren. Oualid gaf een mooie assist op Itai en even later bracht ook Morris Itai in scoringspositie. Michael werd na hard werken van Jochem goed vrijgespeeld in de corner, nam zijn schot en voegde twee punten aan het totaal toe. Morris wist alle lange mannen te slim af te zijn en pakte een aanvallende rebound, waarna hij tussen de rondzwevende armen door ook nog de bal kon afmaken. Inmiddels was de laatste minuut van de wedstrijd aangebroken. Morris maakte nog twee vrije worpen en zette daarmee de eindstand van 98-52 op het bord. Een zeer overtuigende overwinning voor de mannen, die zich dus nu met hun vijfentwintigste overwinning op rij kampioen van Nederland mogen noemen!!

          mvb2018-05-13-7103          mvb2018-05-13-7141

Iedere wedstrijd stond er dit seizoen een TEAM dat met en voor elkaar de strijd aanging. Met hard werken, oog voor elkaar en plezier in het spel bleken de mannen dit seizoen onverslaanbaar in de U14-Eredivisie. Na 25 gewonnen wedstrijden hebben de mannen zich beloond met een prachtig resultaat: Nederlands Kampioen!

Scores: Bastiaan 22, Itai 20 (15 rebounds), Filippos 18 (10 steals), Boris 16 (16 rebounds), Julian 10, Max 4, Morris 4, Jochem 2 en Michael 2

Voor wie nog een keer wil genieten, is via deze link de wedstrijd terug te kijken: NK-Finale U14 Leiden – Apollo

mvb2018-05-13-7157

Foto’s: Mike van Bemmelen

Dit bericht is geplaatst in Wedstrijdverslag. Bookmark de permalink.

Geef een reactie