MU14-1 X-Mas Tournament

logo

Voor het zesde jaar op rij zijn de U14-mannen present op het X-Mastournament in Kortrijk en omstreken. Na het toernooi in Düsseldorf aan het begin van het seizoen is dit alweer het tweede buitenlandse toernooi voor het team. De beste klassering in de mannen U14-klasse namens BS Leiden is de derde plaats in 2014. Afgelopen jaar is het team op de negende plaats geëindigd, toen door een krappe nederlaag in de groepsfase de top acht onbereikbaar was geworden.

Na een niet al te vroeg vertrek (10 uur) en een voorspoedige reis kon het team bij aankomst in Zwevegem eerst de lunch meepakken. Hierna moest er worden aangetreden tegen Bavi Vilvoorde, een club uit België. Deze tegenstander had haar eerste wedstrijd in de poule verloren, maar had zeker prima kwaliteiten. De mannen moesten duidelijk weer even wennen na de lange rit en begonnen aarzelend aan de wedstrijd. Na een gelijk opgaand begin kon steeds meer afstand worden genomen van de Belgen en werd de eerste overwinning van het toernooi uiteindelijk vrij gemakkelijk binnengehaald: 38-73. De grootste winst binnen deze wedstrijd is echter nog niet benoemd: dat was namelijk dat Lucas na lange tijd gelukkig weer wat minuten heeft kunnen maken en daarmee dus de weg omhoog echt heeft ingezet.

Na de wedstrijd vervolgden de mannen eerst hun weg richting het hotel om zich daar alvast in hun hotelkamers te installeren. Het volgende treffen stond immers pas in de avond gepland. De tegenstander was deze keer een club uit Luxemburg, namelijk Sparta Bertrange. Dit is de huidige ongeslagen koploper in de hoogste competitie van Luxemburg en dit team had dus ook haar eerste wedstrijd gewonnen. Zodoende zou de winnaar van dit duel zich plaatsen voor de top 8 van het toernooi. Na een opnieuw gelijk opgaand begin kon in het tweede kwart al wat meer afstand worden genomen, waarna in de tweede helft de wedstrijd op slot werd gegooid. Met een 36-80 eindstand boekten de mannen de tweede overwinning van de dag en was op die manier de kwartfinale bereikt. Met een lekkere vette maaltijd bij ‘Frituur Bea’ werd de eerste succesvolle dag afgesloten.

De kwartfinale werd gespeeld op de tweede dag van het toernooi. Na een lekker ontbijt in het hotel en een voor sommigen wellicht iets te korte nacht stond in die kwartfinale opnieuw een Belgische tegenstander te wachten: Basket Waregem. Een goed begin werd opgevolgd door twee blessures aan Leidse kant: zowel Finn als Oualid waren niet meer in staat om te spelen. Dit had zo haar effect op het team, dat zich goed weerde tegen de fanatieke Belgen, maar helaas niet in staat was om de winst over de streep te trekken. De 32-56 nederlaag betekende dat de mannen doorgingen voor de plaatsen 5 tot en met 8. Door uitslagen in andere wedstrijden kwamen de mannen opnieuw een Belgische ploeg tegen, wat deze keer haar oorsprong wel heel dichtbij had liggen: Kortrijk Basketball Academie. Het was een wedstrijd met vele slordigheden, waarbij de mannen vroeg op een achterstand kwamen van zo’n tien punten. Door het harde werken bleef de kloof ook lange tijd rond die tien punten hangen en daardoor bleef het team ook uitzicht houden op de winst. Uiteindelijk was het Leidse verzet gebroken en zodoende liep Kortrijk in de slotminuten nog iets verder weg: de mannen verloren deze wedstrijd met een eindstand van 79-54.

Een wat minder succesvolle tweede dag dus, met de opgelopen blessures als absolute minpunt. Desondanks moest er natuurlijk wel gewoon gegeten worden, wat het team dan ook uitvoerig deed. Eenmaal terug in het hotel zochten de spelers snel hun bed op (althans, daar leek het op) om de nodige rust te pakken voor de laatste dag van het toernooi. Op deze slotdag hoefden de mannen pas in de middag hun vijfde en laatste wedstrijd van dit toernooi te spelen. Om die reden werd besloten in de ochtend nog even de stad Kortrijk in te gaan. Vele kiekjes later plofte het team neer op de banken van een restaurantje, waar ze bediend werden van een lekkere warme chocomel. Aangekomen in  de sporthal wachtte vervolgens de volgende tegenstander uit België, ditmaal was het Oxaco Boechout waarmee de degens werden gekruist. Een spannende wedstrijd volgde, waarbij de mannen altijd wel aan de voordelige kant van de score stonden. Gedurende de tweede helft werd er een goed gaatje geslagen, maar aan het einde drong Boechout nog een beetje aan. De overwinning kwam niet in gevaar, waardoor de mannen al met al met een 55-48 overwinning de zevende plek veroverden op dit sterk bezette toernooi in Kortrijk.

Dit bericht is geplaatst in Wedstrijdverslag. Bookmark de permalink.

Geef een reactie