MU14-1 X-Mas Tournament: Compleet Verslag

logo

Na alle kerstkransjes en nog voor alle oliebollen was het voor de MU14-1 tijd om haar krachten te meten met teams uit andere landen. Daarvoor ging het team ook dit jaar weer naar het prestigieuze en goed georganiseerde X-Mas Tournament in Kortrijk en omstreken: met in totaal 150 teams uit 20 landen in verschillende leeftijdscategorieën mag dit zeker wel een groot toernooi genoemd worden.

De mannen waren ingedeeld in een poule met Waregem (BE) en Frenchy Phenoms (FR). In de eerste wedstrijd tegen Waregem werd er goed gestart. Boris en Filippos trokken de kar, maar ook Itai liet aanvallend van zich gelden. Met solide aanvallen werd er een ruime voorsprong gepakt: 8-27 na het eerste kwart. Het tweede part liep het allemaal wat moeizamer. Makkelijke lay-ups werden gemist en verdedigend werden er regelmatig goede schutters open gelaten. Gelukkig grepen Bastiaan en Boris soms nog op het laatste moment in met een block onder de basket, maar het verschil werd langzaamaan steeds kleiner. Met rust was de voorsprong nog 14 punten (28-42), maar in het derde kwart kwam het verschil beneden de tien punten. Boris raakte aan het eind van dat kwart nog een driepunter, zodat we toch nog een redelijke voorsprong hadden: 43-55. In de laatste periode gooiden de mannen de wedstrijd snel op slot, zodat de eerste overwinning in de pocket is: 44-69.

IMG_4070

De tweede wedstrijd was dus tegen Frenchy Phenoms. Deze ploeg is een samenstelling van spelers van een basketbalkamp en had ook haar eerste wedstrijd tegen Waregem gewonnen. De winnaar van deze clash zou dus ook de nummer 1 in de poule worden en kunnen strijden voor de bovenste plekken, terwijl voor de verliezer de negende plek het hoogst haalbare zal zijn. Vanaf de eerste minuut was de spanning voelbaar. De mannen pakten een eerste kleine voorsprong van vijf punten, maar met twee driepunters kwamen de Fransen er weer overheen. Filippos gooide twee prachtige scores door de ring, terwijl Boris met hard werken vele rebounds wist te bemachtigen. Bastiaan wist ook een aantal ballen door de ring te krijgen, waardoor we na de eerste periode een voorsprong van twee punten hadden bemachtigd: 18-20. Het tweede part gaf eenzelfde beeld. De Fransen waren een stuk feller en konden daarmee een aantal keren de bal veroveren. Slechte beslissingen van onze kant hielp ons daarbij niet, waardoor we nooit echt een goed gat konden slaan. Bij rust waren beide teams in evenwicht, mede doordat wij een aantal punten van de jury kado hadden gekregen: 46-47. Via een gelijk opgaand derde kwart (60-63) waren we uiteindelijk in staat om een klein gat te slaan van zeven punten. Door een driepunter van de Fransen en twee turnovers van ons team konden zij toch weer de voorsprong pakken. Met een achterstand van 1 punt hadden wij de laatste aanval, maar helaas werd het schot gemist. De eindstand werd uiteindelijk 75-72 in het voordeel van Frenchy Phenoms, waardoor de negende plek het hoogst haalbare is voor de Leidse mannen op dit toernooi.

IMG_4071Om die negende plek te bereiken, moesten op de tweede dag in ieder geval twee wedstrijden worden gewonnen. Na een prima ontbijt in het hotel ging de ploeg ditmaal naar een sporthal in Zwevegem. Daar werd eerst aangetreden tegen Basket@Sea Oostende (BE). De mannen moesten duidelijk het verlies van gister nog een beetje verwerken: ondanks het kwaliteitsverschil op het veld, was er lange tijd op het scorebord weinig van te merken. De wedstrijd kabbelde lange tijd voort en er zat weinig energie in de ploeg. Desondanks werd deze wedstrijd uiteindelijk nog met 11 punten gewonnen: 68-57.

Door deze overwinning mochten de mannen later op de dag aantreden tegen Kortrijk (BE). De moeheid leek op voorhand een rol te gaan spelen, maar daar was bij de mannen nog niet zo veel van te merken. Met een goede start kon er snel afstand worden genomen van de Belgische tegenstander. Bastiaan mocht twee keer achter elkaar na een score nog achter de vrijeworplijn plaatsnemen en datzelfde trucje deed Filippos hem na. Oualid en Jochem maakten nuttige minuten en ook Morris liet van zich gelden: ondanks het lengteverschil met zijn tegenstander kon hij toch de bal een aantal keren door de ring krijgen. In de rebound waren Max en Itai standaard aanwezig om de afvallige balletjes op te pikken en in de basket te leggen. Evaggelos zette zijn goede spel van de voorgaande wedstrijd voort en maakte het zijn tegenstander in de verdediging vaak erg lastig. Op het einde deelde Bastiaan nog even een gigantisch block uit en bovendien liet Emir zien wat hij in huis had: hij slalomde tussen vier verdedigers door en wist daarna ook nog te scoren. Al met al een prima pot en een duidelijke overwinning: 69-45.

Op de laatste dag konden de mannen dus spelen om de negende plek: door de nederlaag op de eerste dag met drie punten was dat de hoogst haalbare positie geworden. In deze laatste wedstrijd mochten de mannen aantreden tegen Oxaco Boechout (BE). Ondanks dat we al snel de eerste bal hadden gescoord, liepen we vanaf het begin achter de feiten aan. Het was duidelijk dat het toernooi zijn tol had geëist, waardoor de energie ver te zoeken was. Makkelijke lay-ups werden gemist en waar vaak een reboundoverwicht zichtbaar is, werden er nu nauwelijks (aanvallende) rebounds gepakt. Na het eerste part stond er dan ook een duidelijke achterstand op het bord: 13-24. In het tweede kwart kwamen de mannen nauwelijks dichterbij. Het was vooral de Belgische ploeg die bepaalde wat er op het veld gebeurde. Als er twee punten bij ons konden worden bijgeschreven, maakten zij aan de andere kant weer een driepunter. Al met al had Oxaco Boechout in dit part een maximale voorsprong van 15 punten. Vlak voor rust vielen er toch nog een paar ballen door het netje (met name wat vrije worpen), waardoor we uiteindelijk een puntje dichterbij waren gekomen: 31-41. Het derde part werd er met iets meer energie gespeeld, waardoor de achterstand nog wat verkleind kon worden. Morris stuurde drie verdedigers het bos in en wist met een knappe lay-up tot scoren te komen. We kwamen terug tot zes punten, maar door een lay-up van de tegenstander in de slotseconde waren dit er toch uiteindelijk acht: 46-54. Toen de achterstand 5 minuten voor tijd toch weer was opgelopen tot boven de tien punten, leek het een kansloze missie te worden. Toch konden we een klein runnetje maken (6 punten op rij van Evaggelos), waardoor de coach van de tegenstander naar zijn laatste time-out greep. Inmiddels zaten de schutters van Boechout ook in foutenlast en moesten ze een voor een het veld verlaten. De mannen gooiden voor een laatste keer het energielevel gigantisch omhoog en kwamen bij 64-62 voor het eerst sinds de eerste minuut weer op voorsprong. Door een ijskoude Bastiaan, die in de laatste minuut vier vrije worpen raak schiet, konden de mannen de overwinning uit het vuur slepen. Michael scoorde met een vrije worp ons laatste punt van dit toernooi en zette de eindstand op 72-67. De negende plek (en daarmee de vierde overwinning in vijf wedstrijden) was binnen en zodoende konden de mannen met opgeheven hoofd weer huiswaarts keren.

                                IMG_4084                             IMG_4085

Eindrangschikking:

 1. Team Fikeo
 2. Limburg United
 3. Selection Hessen
 4. Frenchy Phenoms
 5. United Basket Woluwe
 6. Falco Gent
 7. Soba Antwerpen
 8. TK Hannover
 9. BS Leiden
 10. Oxaco Boechout
 11. BBLZ Giessen
 12. Kortrijk Basketbal Academy
 13. Basket@Sea Oostende
 14. Antwerp Giants
 15. UCCLE Europe
 16. CD Pres Granada
 17. BAVO Vilvoorde
 18. BM Waregem
 19. New Heroes Den Bosch
 20. Almonte Eindhoven
 21. Mont Sur Marchienne
 22. Jeugd Gentson
 23. Hanau White Wings
 24. ECB Rostock
Dit bericht is geplaatst in Wedstrijdverslag. Bookmark de permalink.

Geef een reactie