MU20 uit beker na verlenging

Het is altijd zuur om te verliezen na verlenging. Vrijdagavond was dit niet anders. Op voorhand was bekend dat het een uiterst moeilijke opgave zou worden om te winnen van een sterk BV Groningen MU22. Een MU20 team met MU22 versterking. Een week eerder was in competitie verband van hetzelfde Groningse team (in een iets jongere samenstelling) nog met ruime cijfers verloren.

In Groningen verloor MU20 zijn eerste wedstrijd van het seizoen. Leiden MU20 werd kansloos de zaal uit gerend met ruim 30 punten verschil. Murw gebeukt, de staart tussen de benen en met sippe gezichten werd de lange terugtocht aangevangen.

Was Leiden nou zo slecht die avond, of Groningen zo goed? Laten we het maar op beide houden. In ieder geval was er een gezonde voedingsbodem voor sportieve revanche! Na de klinkende en vooral goede overwinning afgelopen zaterdag tegen Apollo Amsterdam MU20 was het team klaar voor de NBB beker-kraker tegen Groningen met de halve finale als inzet.

Leiden begon agressief pressend, fel aan de wedstrijd en de eerste score werd bekroond met een snoeiharde dunk van Wouter Luijk. De toon was gezet en Leiden liep uit naar een 10-2 voorsprong. Het sterke verdedigen en goed gevarieerd en geconcentreerde aanvallen werd beloond gedurende het 1e en 2e kwart met een maximale voorsprong van 14 punten. De rust werd bereikt met een voorsprong voor Leiden op het scorebord: 39-31.

Zo goed als er begonnen was aan het eerste en tweede kwart, zo slecht begon Leiden aan het derde kwart. Groningen schakelde een tandje bij wat resulteerde in verkeerde keuzes, balverlies en desorganisatie aan Leidse kant. Groningen maakte een 14-0 run en Leiden likte de wonden bij een plotselinge achterstand en vluchtte in time-out.

Het derde kwart werd er niet meer beter op. Groningen liep onder aanvoering van de niet te stoppen Reinder Brandsma (36 punten) uit naar een voorsprong van 15 punten. Deze Groningse Gnossos is niet alleen twee meter plus lang maar kent ook een breedte met deze maatvoering…

Gedurende de eerste helft werd de reus door middel van de press van de basket gehouden en in ‘Side  Pick and Roll’ bracht ‘ICE’ uitkomst. Als de Groningse  Gnossos werd aangespeeld op de low-post dan bracht dubbelen uitkomst. In het tweede deel van de wedstrijd werden deze taken door Leiden niet meer optimaal uitgevoerd en daar wist Brandsma helaas wel raad mee. Groningen speelde onder de press vandaan en speelde vervolgens goed de overtal situatie uit.

Aanvankelijk begon het vierde kwart op dezelfde wijze. Maar zie…beetje bij beetje rechte de Leidse MU20 formatie de rug en met ongekende felheid en vastberadenheid knokte de ploeg zich terug in de wedstrijd.

De voorsprong van Groningen verdween en bij een achterstand van zes punten en nog 32 seconden te gaan, heroverde Leiden de bal en vroeg time-out. Een game-ending-play wordt uitgetekend voor een corner driepunter. De bal wordt ter hoogte van de driepuntlijn ingenomen, Wouter Luijk cornert het screen en schiet vervolgens prachtig een half contested drietje door de ring!

Drie punten verschil in het nadeel van Leiden met nog 16 seconden te spelen en balbezit voor Groningen. Onder druk van de Leidse press gooit Groningen de bal uit en met nog zes seconden op de klok weer time-out voor Leiden, met dit keer een end-game sideline out off bounds.

Sander Korteweg komt over het flair screen van Roelof Schraa en ontvangt de bal ruim twee meter voor de driepuntlijn. Met nog vier seconden op de klok volgen twee dribbels op de plaats om vervolgens

met nog één seconde op de klok contested de bal los te laten. De bal boogt feilloos door de lucht en verdwijnt als een ware buzzer beater door de ring met een orkaan van geluid als gevolg! 70 – 70 en dus…verlengen!

Na zo’n slotakkoord denk je: tegenstander gebroken… Tandje erbij, strik eromheen en terug naar Groningen! Nou…niets was minder waar…Leiden kreeg de strik omgebonden. Groningen pakte de flow en met een 17-6 run werd Leiden afgeserveerd. Terug naar Groningen gingen ze zeker. Als feestvarkens wel te verstaan en met de laatste trein, die ze nog net konden halen…

Jammer!! Maar al met al een goede wedstrijd tegen een sterke tegenstander. Ik ben trots op de boys…..een nieuw team, in een nieuwe samenstelling. Een beetje undersized voor de MU20 competitie maar desalniettemin gedeeld eerste. Aanvallen kunnen ze allemaal. Hopelijk gaat ook verdedigend het muntje vallen. Gelukkig waren er tegen Apollo en de eerste helft tegen Groningen hoopvolle signalen waar te nemen.

Kanttekening: Leiden mocht elf vrije worpen nemen waarvan vier in de eerste  32 minuten van de wedstrijd!?! Groningen stond 26 keer aan de vrije worp lijn! 6 tot 7 keer per kwart! Een korte navraag na de wedstrijd bij de scheidsrechter levert als antwoord op dat “Leiden heel veel raak schoot waardoor er zich geen situaties voordeden waarbij entrees van Leiden kant gepaard gingen met een fout…”

Nou……ik heb dan zeker bij een andere wedstrijd gezeten. Gaat natuurlijk helemaal nergens over. De Leidse boys werden neergesabeld onder de basket maar kregen gewoon niets! Voor mij een kleine ‘déja vu’ van vorig jaar bij de uitwedstrijd met MU16 in Den Helder.

Ferencz Szitas
Trainer/coach MU20

Dit bericht is geplaatst in Wedstrijdverslag. Bookmark de permalink.

Geef een reactie