MU20 verliest nagelbijter in Groningen 80-78

Na de goede overwinning in Hoofddorp moest er afgelopen weekend wederom gewonnen worden in de race voor een play-off spot. Het als vierde geplaatste Celeritas-Donar was de Groningse berg die beklommen moest worden. Een fysiek zeer sterke tegenstander met een surplus aan lengte.

De thuiswedstrijd werd in de eerste helft van het seizoen met ruime cijfers gewonnen, mede doordat de “Hulk van Donar” (2.07m) reeds na vier minuten het veld moest LOGO MU20verlaten met een dikke enkel.

Zoals vaker dit seizoen heeft MU20 te kampen met een chronisch gebrek aan lengte. Door blessures van Jonas Smits en Wouter Luijk werd het tegen Groningen een nog grotere mismatch.

Maar oké…….met acht overgebleven krijgers werd de strijd aangebonden en wat een heerlijke wedstrijd zou het worden in het koude Noorden!

Het fluitsignaal klonk voor het eerste kwart en Leiden kwam goed georganiseerd en scherp schietend uit de startblokken. Beide teams gaven elkaar niet veel toe en het eerste kwart werd afgesloten met een 17-16 tussenstand in het voordeel van de Groningers.

Het tweede kwart behoorde volledig aan Leiden. Met een full-court-press werd Groningen volledig onder druk gezet, met een 10-22 run als gevolg die de Groningers in een time-out deed vluchten.

De 2-3 zone die vervolgens werd opgetrokken, bracht Donar geen soelaas doordat Leiden met fraaie aanvallen en geduldig spel, maar ook door hoog druk te zetten korte metten maakte met de tactische vondst. Helaas beloonde de Leidse formatie zichzelf niet optimaal. Met name op de fast break werden een aantal relatief eenvoudige lay-ups gemist waardoor de Groningse schade beperkt bleef tot 10 punten in Gronings nadeel. Ruststand 26-36.

Het vertoonde spel deed Leiden in euforie de kleedkamer opzoeken. Ondanks alle pogingen om deze enigszins te temperen (aangezien er nog een tweede helft te spelen was), bleek het aan dovemansoren gericht. Enigszins begrijpelijk, want even tevoren was waarschijnlijk het beste spel van afgelopen seizoen door de boys gepresenteerd.

Het derde kwart begon desastreus. Na 4 minuten was de voorsprong verdwenen als sneeuw voor de zon en won Donar het derde kwart met 27-16. Zo maakten de Groningers in één kwart meer punten dan in de gehele eerste helft en werd Leiden in de één tegen één verdedigend volledig over powered door zeer fysiek Gronings dadendrang!! Na drie kwarten was de tussenstand 53-52 in Gronings voordeel.

Balend en volledig gefrustreerd begint de Leidse MU20 formatie aan het vierde en laatste kwart. Nadat de bal in het derde kwart niet wil vallen voor Leiden, is dit ook het geval in begin vierde kwart, ondanks aanvallend goed veldspel. Daar tegen over wordt net als in het derde kwart niet thuis gegeven in defence!! Binnen vijf minuten maakt Donar een 17-4 run en komt daarmee op een flinke voorsprong van 13 punten ( 69-56) met nog 5 minuten te spelen.

Maar kijk…….de boys rechten hun rug, vechten voor wat ze waard zijn, blijken opeens weer wel te kunnen verdedigen. Sander Korteweg schiet er twee driepunters in en Joes Ludden en Theodros van Schie tekenen ook voor een driepunter. Met nog 53 seconden op de klok en een run van 19-8 verder van Leiden kant vlucht Groningen in een time-out. Tussenstand 77-75 in het voordeel van Donar.

Donar neemt de bal in en scoort twee punten, waarna het ook de bonus verzilvert. Tussenstand 80-75 in Gronings voordeel met nog 25 seconden op de klok. Leiden neemt time out en tekent een play. Bal wordt ingebracht en Ihaab Kanbier laat de bal door zijn handen schieten. Uit……balbezit Donar en time-out Donar met nog 22 seconden.

Leiden maakt gebruik van de time-out en zet een 1-3-1 half-court trap zone press neer.

Donar neemt in…….dribbel….trap…..balverlies Donar. Bal gaat direct naar Sander Korteweg, die aarzelt niet en drukt af……driepunter……score en nog twee punten achter met nog 15 seconden op de klok!

Donar heeft geen time out meer en neemt de bal in. Wederom slaat de half court 1-3-1 trap toe en Donar gooit de bal uit met nog 9 seconden op de klok! Time-out Leiden.

Een play wordt getekend en met Donar in de fouten last wordt Roelof Schraa belast met de zware taak om naar het bord te driven voor twee punten en een bonus!

De bal wordt ter hoogte van de driepuntslijn ingenomen. Drie spelers screenen en maken vervolgens een clear-out. Roelof krijgt de bal. Vangt niet lekker, maar houdt balbezit om met nog drie seconde de curl/drive naar binnen te maken.

Roelof gaat naar binnen……één…….twéé…..omhoog…..bal los…..dikke vette persoonlijke fout van zeker twee Donar spelers…geen fluitsignaal….buzzer klinkt en bal gaat mis!!!

Zinderend slot met helaas een laffe arbiter, die om onverklaarbare redenen niet fluit. Waarschijnlijk om er maar vanaf te zijn. Iets anders kan ik echt niet bedenken.

Maar ok……..je verliest natuurlijk niet door deze laatste actie. Je verliest door 15 slechte minuten  in je defence waarin je 44 punten tegen krijgt.

Saillant detail; één van de playmakers van Donar krijgt in de vijfde minuut  van het vierde kwart zijn vierde fout. Twee minuten later met nog drie minuten te spelen, krijgt hij weer een fout en maakt hiermee zijn 5e fout.

De tafel drukt vervolgens op een aantal verkeerde knoppen op het tablet, waardoor zijn fouten gewist zijn! Speler mag van de scheidsrechter blijven staan. Fouten worden teruggezet naar 4 en vervolgens gooit deze zelfde speler de laatste drie punten van Donar door het netje!

Lang leve het tablet en de slimpies erachter!

De reis terug werd lang….. maar chapeau voor de boys die met acht man geknokt hebben tot de laatste snik!!!

Plaatsing voor de play-off hebben we niet meer in eigen hand, maar alles kan nog. Door deze nederlaag zakt MU20 van plek 3 naar 5 met vier punten minder dan plek 1 en 2, die recht geven op play-offs.

Ferencz Szitas
Trainer/coach MU20

Dit bericht is geplaatst in Wedstrijdverslag. Bookmark de permalink.

Geef een reactie