Nieuwe spelregels 2017

vb1Vanaf begin seizoen 2017-2018 worden er een aantal spelregelwijzigingen doorgevoerd. Het is FIBA, de internationale basketbalfederatie, die de wijzigingen bepaalt. We zetten de 6 voornaamste wijzigingen even op een rijtje voor jullie. Een presentatie hierover is te vinden op de NBB site.

De belangrijkste wijziging voor jou als speler is de laatste: aangepaste loopregel.

Wijziging 1: een team bestaan vanaf nu uit max. 21 leden

Naast de 5 spelers op het terrein, moet je nu zitjes voorzien voor max. 16 personen op de bank. Naast de 7 vervangers (spelers), de coach en de assistent-coach kunnen er ook 7 ‘ploegleden’ op de bank zitten bij een wedstrijd. Die 7 ploegleden zijn bv. de afgevaardigde van het team, scouter, kinesist etc.

Wijziging 2: iedereen in het team dezelfde kleur sleeves e.a. ‘extra uitrusting’

Spelers die sleeves, polsbandjes, zichtbare tape, hoofdbedekking, braces etc. dragen, stemmen best af met hun teamgenoten welke kleur ze zullen dragen. Vanaf nu moet de ‘extra uitrusting’ van alle spelers van het team immers in dezelfde kleur zijn. Daarin heb je 3 keuzes: wit, zwart of de dominante kleur van je wedstrijdtenue (shirt en short).

Wijziging 3: je hebt maar 2 kleuren meer nodig om het scoreformulier in te vullen

Weg met de 4-kleurenpennen! Vanaf nu heb je voldoende aan een rode pen (voor periodes 1 en 3) en een zwarte of blauwe pen (voor periodes 2, 4 en de verlengingen).

Wijziging 4: diskwalificerende fout = 2 vrije worpen + balbezit

Alle diskwalificerende fouten worden vanaf nu op dezelfde manier bestraft: de tegenpartij krijgt 2 vrije worpen én balbezit. Op het wedstrijdblad noteer je dergelijke fout met ‘B2’.

Ook belangrijk om te weten is dat je als speler gediskwalificeerd wordt als je:

  • 2 technische fouten krijgt
  • 2 onsportieve fouten krijgt
  • 1 technische en 1 onsportieve fout krijgt (dit is nieuw)

Wijziging 5: 5 criteria om te bepalen of een fout ‘onsportief’ is of niet

Om de besluitvorming te vergemakkelijken, worden de officials aanbevolen om 1 van de 5 bestaande criteria te gebruiken om te bepalen of er een onsportieve fout moet gefloten worden. De 5 criteria zijn:

  • Geen legitieme poging om enkel de bal te spelen volgens de geest en bedoeling van de spelregels.
  • een buitensporig hard contact, veroorzaakt door een speler in een poging om de bal te spelen of zijn tegenstander.
  • een onnodig contact, veroorzaakt door een verdediger met het doel de vooruitgang van de
    ploeg in aanval tijdens de transitie transitie transitie te stoppen. Deze bepaling is van toepassing tot de aanvaller zijn ‘act of shooting’ inzet.
  • Contact dat veroorzaakt is met een aanvaller achteraan of zijdelings, in een poging een ‘fast break’ te stoppen terwijl er geen tegenstander meer is tussen de aanvaller en de basket van de tegenstrevers. Deze bepaling is van toepassing tot de aanvaller zijn act of shooting inzet.
  • Contact door een verdediger op een tegenstrever op het speelveld gedurende de laatste 2 minuten van de 4e periode en van elke verlenging, terwijl de bal nog buiten het speelveld is voor een inworp en nog steeds in de handen van de scheidsrechter of ter beschikking van de speler die de inworp moet nemen.

Wijziging 6: minder kans op loopfouten (?)

6 stappen zetten voor je een dribbel zet zoals in de NBA is nog steeds niet toegelaten, maar er is wel een grote aanpassing hoe scheidsrechters jouw beweging zullen evalueren.

Wanneer een speler in beweging met 1 voet op de grond staat op het moment dat hij de bal ontvangt of zijn dribbel beëindigt, dan wordt de volgende voet die de grond raakt “Stap 1”. Deze voet wordt de pivotvoet.

Enkele voorbeelden kunnen verduidelijking brengen, zie de filmpjes op de NBB site.

vb1 vb2 vb3

Over Mark Stoop

Ik ben momenteel secretaris van de vereniging en landelijk scheidsrechter. Het besturen is blijkbaar mijn hobby want na 5 jaar Hoofd TC bij Akrides, de vereniging van mijn jeugd en eerste seniorentijd, ben ik met korte tussenpoos ruim 15 jaar penningmeester geweest bij onze vereniging.
Dit bericht is geplaatst in Nieuwsbericht. Bookmark de permalink.

Geef een reactie