Op naar 60 jaar basketball in Leiden

60 jaarNa het eerste seizoen in onze nieuwe huisvesting zijn we voortvarend begonnen met de voorbereidingen van wat ons 60e seizoen gaat worden!

Dat gebeurt op vele fronten. Allereerst zijn diverse teams al vroeg in augustus begonnen met de voorbereidingen: trainingsweekend voor de meisjes, trainingen, oefenwedstrijden, toernooien in België, Duitsland en zelfs Hongarije, maar ook dichter bij huis en natuurlijk in ons Houtkwartier, waar het afgelopen weekend alweer gezellig en flink druk was met oefenwedstrijden die goed werden bekeken.

Het is prachtig om te zien dat de jeugd van onze mooie vereniging elkaar steeds vaker opzoekt in onze “THUISBASIS”: Houtkwartier en ’t Honk.  Er worden wedstrijdjes gespeeld en gekeken, een balletje gegooid  en het is natuurlijk ook gezellig om met z’n allen, mobiel in de hand, te chatten op de tribunes of de bank. De jongere kinderen vermaken zich steeds vaker in  de speelhoek en ouders die een kind naar de training hebben gebracht, nemen een heerlijk kopje koffie in ’t Honk en soms wordt er ook gewerkt. Voor wie in alle rust even op de laptop nog wat werk wil doen staat er nu ook een tafel met een paar stoelen bij de lift en er is WIFI beschikbaar.

De trainingen gaan al weer de derde week in en wederom is het met vereende krachten gelukt om voor alle teams enthousiaste trainers te vinden. We zijn blij met de vele ouders die een dergelijke taak op zich hebben genomen al of niet uitgaande van hun eigen ervaring met het spelletje. Geweldig blij zijn we met de vele nieuwe jonge trainers uit onze eigen jeugdopleiding.

Rondom elk team zijn er vele andere taken. Basketball is nu eenmaal een intensieve sport waar het begeleiding betreft. Naast de trainers en coaches (graag willen wij minimaal twee coaches per (jeugd-) team) is een teamouder of manager onontbeerlijk. Deze maakt de afspraken voor vervoer naar de uitwedstrijden, verdeelt de wasbeurten en ondersteunt de coaches waar nodig. En dan moet er ook nog gefloten worden, zijn er jurytaken en bardiensten en soms moet je andere ouders ook aanspreken op hun verantwoordelijkheid in deze. Ouders van jeugdleden worden ingedeeld. Laat het niet op een ander aankomen, draag uw steentje bij en doe uw taken. De info staat op de site en u zult zien dat het gewoon leuk is.

Eén van de vele mooie momenten in mijn basketball-week is de zaterdagochtend. Dan proberen tientallen peanuts – wie de jeugd heeft, heeft de toekomst – in de bovenzaal op verrijdbare lagere baskets met de kleinste maat ballen zich op speelse wijze het spelletje eigen te maken. Trotse ouders bekijken hun kroost van uit ’t Honk door de glazen wand en zien dat het goed is. Veel van deze ouders hebben zelf bij onze club gebald en staan nu voor een groep, achter de bar enz.

Ruim 59 jaar geleden – in september 1958 – werd ‘The Bona Stars’ opgericht met als thuislocatie het Bonaventura Lyceum aan de Mariënpoelstraat in Leiden, letterlijk 250 meter van onze huidige thuisbasis. In de tussenliggende jaren hebben wij zo’n beetje overal in Leiden en omgeving ons spelletje gespeeld en na het gedwongen afscheid van Bonaventura (begin jaren 70) hebben we nooit meer een echte thuisbasis gehad. Tot vorig jaar!

Met dank aan de gemeente Leiden – ondanks al mijn kritiek.

Nu nog een TOPSPORTHAL en…

Toeval bestaat niet: Bonaventura heeft nieuwbouwplannen op de locatie tussen Boerhavelaan en Mariënpoelstraat, daar moeten ook twee gymzalen gerealiseerd worden, het zal iedereen duidelijk zijn dat wij deze unieke kans, om op loopafstand van Houtkwartier nog twee trainingszalen te krijgen, niet laten lopen. Daarom zijn we met de gemeente in gesprek om de maatvoering van deze zalen aangepast te krijgen.

De cirkel is rond! TIJD VOOR EEN FEESTJE: 60 JAAR BASKETBALL IN LEIDEN.

… uiteraard zoeken wij vrijwilligers voor de feestcommissie (bestuur@bsleiden.nl)
Paul Rosdorff,
Vice-voorzitter Basketball

Dit bericht is geplaatst in 60 jaar basketball, Nieuwsbericht. Bookmark de permalink.

Geef een reactie