VU16 sluit het jaar fantastisch af in Kortrijk

De VU16 meiden van Leiden hebben in het staartje van 2018 meegedaan aan het Coca-Cola X-mas Tournament in Kortrijk. Met 10 speelsters (zonder Marwa en geblesseerde Blanca, maar met versterking van Kim en Esmee), coaches Sem en Kee en een groep enthousiaste ouders, toog het gezelschap vrijdagochtend vroeg naar België.

Spelend in een WU17 groep met 3 tweedejaars en 7 eerstejaars onder 16, was (letterlijk) flinke tegenstand te verwachten. De eerste pot tegen AWBB (een Belgisch regionaal selectie team uit Wallonië-Brussel) werd gelijk een behoorlijke veegpartij en verlieten de meiden na 4x 8 minuten het veld af met een score van 91-21. Het kon de sfeer echter niet drukken want alsof er niets aan de hand was, wandelden de giechelkonten luid zingend naar de eetzaal voor een bordje brei uit de gaarkeuken.

Nadat de magen gevuld waren, wachtten Tsmoki Girls uit Minsk voor de volgende krachtmeting. Deze ploeg deed zo’n intensieve en zeer gedisciplineerde warming-up dat één van de Minskse meiden zich licht blesseerde. Dat beloofde wat! En inderdaad, ook dit team was een maatje (of twee) te groot. Hoe moedig onze meiden ook bleven en in ieder geval niet hun hoofd lieten hangen, het voorkwam niet de uitslag van 70-21.

Goed, de wonden likken en een goede nachtrust pakken. Dat laatste werd echter bemoeilijkt door de vroege wedstrijd op dag 2. Om 9u moest al aangetreden worden tegen Blue Cats Ieper. Een team dat we nog kenden van een eerdere vruchtbare ontmoeting in Kortrijk. Maar het bleek geen eitje. Het eerste kwart ging heel stroef en eindigde in 8-7 in het voordeel van Ieper. Onder luid gejuich van de tribune werd in het tweede kwart voor het eerst in het toernooi voorsprong gehaald door Leiden. Maar dat was van korte duur want halverwege was de stand 23-17.

Maar toen kreeg het team van Kee en Sem goed de geest en richtte zich op. Het derde kwart liepen ze 1 puntje in naar 32-27, maar in het vierde kwart was iedereen op het veld wakker (bij Leiden dan) en met nog ruim 4 minuten op de klok, liet het scorebord een stand zien van 36-36. Puntje voor, puntje tegen en vervolgens een eindsprint door de met plezier spelende Lalala-Leiden meiden: 39-45. Was de sfeer na het verliezen al steeds toch opperbest, na de eerste winst was de ontlading groot en de stemming euforisch.

Hiermee eindigde de Leidse formatie als 3e in de poule en wachtte – na een gezellig uitstapje in het centrum van Kortrijk – in de namiddag een sterke ploeg uit Namen. Toch begonnen onze dames zeker niet onaardig, maar in de laatste minuut van het eerste kwart kreeg Namen even vleugels en liepen ze een klein beetje uit, 9-17. In het tweede kwart leek het gelijk op te gaan en naderde Leiden zelfs tot 4 punten. Maar Namen pakte weer uit in de laatste minuten en dat maakte dat Leiden met 11 punten achterstand de rust in ging, 21-32.

Wat er precies in de rust gebeurd is, is voor de toeschouwers nog altijd een raadsel maar onze meiden toonden veerkracht en lef en maakte punt na punt.  Na deze 8 magische minuten stond er een verrassende – vooral voor de ontgoochelde dames uit Namen – een voorsprong van één punt op het scorebord:39-38. Met de ouders staand op de tribune, schreeuwende coaches en support-geroep vanaf de bank leek ineens alles te lukken bij de meiden. Scoren, steals, rebounden, wissels; het was fantastisch om te zien hoe het team echt samen speelde. Namen, wat eerder dacht de winst in the pocket te hebben, had volledig het nakijken. Met nog 50 seconden op de klok was de stand 55-46. Door alle opwinding over de aanstaande winst, was het even moeilijk om gefocust te blijven maar natuurlijk gaf het team dit niet meer uit handen: 57-50.

Deze overwinning maakte dat er uitgeslapen kon worden, want de laatste wedstrijd werd op dag 3 gespeeld om 2 uur ‘s middags. Een heuse Nederlandse derby in België: Binnenland- Leiden. De dames van Binnenland – naar verluid voornamelijk u18 speelsters en 4e in hun NL competitie – en hun flinke aanhang hadden er zin in. Het werd al vrij gauw duidelijk dat het een pittige wedstrijd zou worden; Binnenland speelde agressief (zowel verbaal als fysiek) en ook de coach liet luid en duidelijk van zich horen. Leiden speelde echter onverstoord haar eigen spelletje en wist redelijk aansluiting te houden, want de stand was na het eerste kwart 15-10. In het tweede kwart werd hard gestreden maar belachelijk weinig punten verzilverd. Toch werd de achterstand iets ingelopen: 17-14.

In het derde kwart raakte het spel echt verhit. De coach van Binnenland kreeg een technische fout en binnen 3 minuten zat de ploeg uit Barendrecht in foutenlast. Maar weer lieten de meiden uit Leiden zich niet al te veel van de wijs brengen. Stand na dit kwart: 31-24.

En terwijl Leiden puntje voor puntje dichterbij kwam in het vierde kwart, groeide de frustratie van de tegenstander zichtbaar. Weer toonden onze meiden karakter en behielden hun kalmte. Ondertussen werd er keihard geknokt voor elke bal. Met nog 3 minuten te spelen kwam Leiden op gelijke stand en met nog 1 minuut 15 op de klok was het harde werken beloond met een voorsprong van 4 punten. De wedstrijd werd afgesloten met twee gemiste vrije worpen voor Leiden, maar dat maakte niet meer uit: 34-37. Winst!

Zowel meiden als coaches zijn enorm gegroeid in dit toernooi; begonnen met flink verlies, maar niet de moed verloren, dapper door gestreden en uiteindelijk met goed teamwerk, waarbij alles en iedereen klopte, een goedwerkende geoliede machine neergezet. Coaches Sem en Kee, chapeau!

En Iza, Zahra, Laureen, Pascalle, Hedda, Esmee, Kim, Joni, Ashleigh en Sandy; dank jullie wel, wij als ouders – zowel op de tribune als thuis – hebben van jullie genoten. Top prestatie!

Nog even wat feiten.

  • AWBB (u weet wel, die van de 91-21 sweep) won uiteindelijk het toernooi van WU17. Het andere team (Minsk) dat ons klop gaf, werd 5e, wij 9e en Ieper 13e. Ergo, de ploegen uit onze poule waren in al hun kruisfinales de sterkste.
  • Binnenland, Attacus, Grashoppers en BAL waren de overige Nederlandse WU17 teams. Zij zijn allemaal onder ons geëindigd in het toernooi: respectievelijk 10e, 11e, 15e en 16e. De meiden van Leiden waren dus het sterkste Nederlandse team op X-mas Tournament Kortrijk 2018.

verslag: Ester van den Berg

WhatsApp Image 2018-12-30 at 21.43.26

Dit bericht is geplaatst in Wedstrijdverslag. Bookmark de permalink.

Geef een reactie