• Eén helft gelijkwaardig aan Rotterdam

 • In de tweede divisie, waarin BS Leiden 16-2 uitkomt, ontmoeten de ploegen elkaar drie keer. Afgelopen weekeinde mocht Leiden voor de tweede keer naar Rotterdam om het op te nemen tegen de ‘zekere’ kampioen, die op weg is naar de eredivisie. Rotterdam verloor dit seizoen pas één keer, uitgerekend in Houtkwartier van BS Leiden. Later, in eigen hal, maakte de ploeg gehakt van Leiden, dat toen niet kon beschikken over de spelers die ook uitkomen in 16-1.

  Dat was nu weer het geval, maar Leiden had uiteraard geen zin in een nieuwe slachtpartij. De 130-38 deed nog altijd een beetje pijn. Het was de technische staf duidelijk dat het normale spelletje van Leiden (half court man-to-man en vaak full court na een score) een redelijk succesvolle poging zou zijn tot zelfmoord tegen de snelle en lange Rotterdamse ploeg.

  Hoewel het eigenlijk ‘not done’ is, werd gekozen voor een zoneverdediging, maar wél eentje met veel beweging en uitstappen naar schutters, waardoor de tegenstander gedwongen zou worden tot verre schoten. Na heel even wennen ging die zone prima werken. Het uitboxen en rebounden kon wat beter, maar er ontspon zich een gelijk opgaande wedstrijd.

  Aanvallend liep het ook behoorlijk en omdat met name de driepunters lekker vielen kreeg Rotterdam niet de kans om het duel vroeg te beslissen. Sterker nog, bij het begin van het tweede kwart betekende een driepunter van Morris (hij zou er net als Kyan drie maken…) zelfs een eerste voorsprong voor Leiden: 18-19. Even later was het verschil zelfs vijf punten in Leids voordeel: 21-26.

  BS Leiden kon dat voordeel niet vasthouden, maar de 33-33 ruststand was knap en zelfs hoopgevend. Het geloof in een goed resultaat was er bij het team en tot halverwege het derde kwart ging het goed. Maar het kostte kracht, veel kracht. Toen er in het tweede deel van het derde kwart een paar foutjes werden gemaakt en die keihard door Rotterdam werden afgestraft, knakte er iets in het team. Rotterdam plaatste een 13-0 run van 43-40 naar 56-40 en het was duidelijk dat een stunt er niet in zat.

  In het vierde deel liep het verschil op tot 24 punten (70-46), een grotere nederlaag dat Leiden verdiende na een goede wedstrijd, die hoop geeft voor de resterende duels, waarin het doel duidelijk is: derde worden achter Rotterdam en DAS Delft. Het zou een prima resultaat zijn.

  Scores: Morris 9, Kyan 9, Koen 7, Jesse 6, Ryan 5, Soll 4, Jayden 4 en Tico 2.

  Foto: Fons Simons