• Opnieuw verlies tegen US

 • Het eerste vrouwenteam van BS Leiden heeft afgelopen zaterdagavond in Houtkwartier de topper tegen US VSE 2 nipt verloren met 58-61. De Leidse dames kwamen in het vierde kwart nog sterk opzetten, maar konden de in het tweede en derde kwart opgelopen schade net niet meer volledig repareren. Het Amsterdamse Universiteitsteam komt daarmee in punten weer gelijk en neemt vanwege onderling resultaat de eerste plaats over in de tweede divisie A.

  Het eerste kwart verliep prima, na een snelle time out om het team beter neer te zetten, werd een 2-5 achterstand omgezet in een 14-9 voorsprong. Demi en Carola konden inside regelmatig doorkomen en ook reboundend was Leiden net even gretiger dan US. In het tweede kwart US kreeg veel beter vat op het Leidse aanvalsspel, maar de Leidse defense sloot aanvankelijk nog goed zodat na 5 minuten beide teams pas 1 x score in het kwart hadden staan. In de volgende minuten wist US echter wel haar schutters vrij te krijgen, reboundend liet Leiden het afweten en van buiten de bucket werd de te veel collapsende Leidse defense aan flarden geschoten. Via een 0-10 run was het opeens 20-26. De Leidse aanvallen verliepen moeizaam en de schoten van afstand vielen niet, kwartstand 4-14 en rust 22-28.

  Het derde kwart kon Leiden het tij niet keren. Beide teams bleven leunen op een intensieve defense, het ging gelijk op tot 27-33, maar daarna liep US langzaam uit naar 10 punten voorsprong. Reboundend lieten Leiden zich opnieuw afbluffen en de afronding was net als in het tweede kwart beneden de maat met schotpercentage van rond de 20%. Leiden kon nog net bij blijven omdat de tegenstander in de penalty kwam en er vanaf de vrij worplijn met een goed percentage werd geschoten. Derde kwartstand 10-13 en met 32-41 moest er flink wat gebeuren in het vierde kwart.

  In het vierde kwart brandde de strijd echt los, al was het eerst US dat via een and-1 op 34-46 de grootste voorsprong bereikte. Leiden knokte zich terug tot 42-46. Vervolgens werd een al dan niet schotklok overtreding door de tegenpartij via alweer een and-1 maximaal uitgebuit. Dit bracht Leiden even van haar stuk en US liep verder uit naar 42-52, met nog 4 minuten te gaan kon de inhaalrace opnieuw beginnen.

  Maar aanvallend was Leiden los, Carola kon alleen nog via fouten afgestopt worden door US dat maar liefst 10 P's noteerde in dit kwart. Even later was het alweer 49-52, al werden er een paar dure punten gemorst omdat drie rake Leidse vrije worpen afgekeurd vanwege voetfouten. US vond haar schutters en liep weer uit naar 49-56. Het leek hopeloos minder dan 2 minuten voor tijd, maar de Leidse vechtmachine zette onder aanvoering van Kim nog een keer aan en kwam opnieuw terug tot 56-58. Daarna werd stop de klok gespeeld en na twee rake vrije worpen van US kwam Leiden vlot terug tot 58-60, helaas werd de and-1 niet verzilverd. Van de volgende twee vrije worpen miste de tegenstander er een, zodat er met 11 seconden te gaan nog steeds kans was. Helaas kon er geen goed 3-punts schot meer in stelling worden gebracht, het noodschot in de buzzer miste dan ook haar doel.

  Pas de tweede nederlaag van het seizoen dus en opnieuw tegen US. Wel kon Leiden er dit keer een echte wedstrijd van maken terwijl het in september in Amsterdam nog kansloos was. Zaak is om in de komende weken geen steken laten vallen, dan kan in de derde wedstrijd tegen US op zaterdag 21 maart in het Houtkwartier alles alsnog rechtgezet worden.

  Stats:
  Kim 20 (2* 3pts, 2 assists), Carola 16 (7 rebounds, 5 steals), Demi 10, Nina 5, Marloes 3, Lisa 2, Zara 2, Claudia 0 (7 rebounds), Esmee -, Kee -.
  3PT 21%, 2PT 41%, FT 60%, rebounds 29-40, steals 23, blocks 2, turnovers 19, fouten 20-21.